Найсмачніше знайомство

Найсмачніше знайомство

Кухні світу – від цієї фрази у справжніх гурманів прокидається апетит і бажання з’їсти що-небудь дивне. Адже національні страви такі колоритні, часом екзотичні, а їх різноманітність настільки велика, що не вистачить і життя, щоб все перепробувати.

Національне блюдо будь-якої країни – це невід’ємна частина культури, яка формувалася століттями. Складно уявити Україну без борщу або Грузію без хачапурі. Не секрет, що у світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів й етносів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети – задача нездійсненна.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко зазначив:

  • Ми не ставимо перед собою мету осягти неосяжне, однак познайомити усіх із національною кухнею різних народів Запорізької області – цілком у наших силах.

23 лютого 2019 року у Центрі національних культур ЗОУНБ «Сузір’я» відбулася презентація збірки обласного методичного центру культури і мистецтва «Страви різних національностей», виданої за підтримки  Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації.

На «смачних» сторінках збірки представлені колоритні страви національно-культурних товариств міст Запоріжжя, Мелітополя, Бердянська, Приазовського району. Особливо цікавими були розповіді представників товариств про ті страви, які вони презентували у збірці. Звісно, не обійшлося й без дегустації смаколиків, бо краще один раз спробувати, аніж просто почути. Провідниками кулінарної подорожі стали: керівниця центру національних культур «Сузір’я» Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Ольга Назаренко, спеціально до презентації збірки, спекла смачнющу українську паляницю. Саме ця страва відкривала сторінки нашого журналу;

Українське товариство «Чумацький шлях». Тетяна Дудка та Євген Жаворонков розповіли секрети приготування справжнього козацького борщу;

Запорізький центр татарської культури «Алтин Ай». Разом із Ряхімою Ахмеровою учасники заходу навчилися робити традиційну татарську страву «Очпочмак»;

представник Запорізької обласної громадської організації «Осетино-аланське культурне товариство» Заур Каргієв розповів про процес приготування осетинської страви «Уалібах» та традиції його подачі;

Голова Арабського центру м. Запоріжжя Муц Луай Файсал відкрив секрети арабської кухні, а саме  – приготування плову з баклажанами «Маклюбе».

А завершили кулінарну подорож у екзотичній країні Марокко. Голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані пригощав усіх присутніх запашним марокканським чаєм та відкрив декілька сімейних секретів: аби чай був приготований за усіма канонами, обов’язковим елементом є пінка, тільки тоді це означає прихильність господині до гостів.

Кава по-східному – це не лише спосіб приготування, але й особливий ритуал. Готується на гарячому піску в спеціальному посуді – джезві (турці), кава набуває приємної міцності, специфічного смаку та насиченого аромату, а спеції, підібрані індивідуально, підкреслюють смак напою та додають в нього тонкі нотки далеких подорожей. Тож у рамках презентації збірки відбувся захід «Чарівництво східної кави» за участю Арабського центру м. Запоріжжя.

Національні культури такі різнобарвні й багаті, а страви нікого не залишають байдужими, тому презентація відбулася і в інтеркультурному місті Мелітополі: 28 лютого 2019 року у Палаці культури ім. Т. Г. Шевченка за великим сімейним столом учасники заходу скуштували страви різних національностей та народів.  Захід ініційовав Запорізький обласний методичний центр культури і мистецтва за підтримки Асоціації національних меншин Запорізької області, відділу культури Мелітопольської міської ради Запорізької області та Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки.